През първите 40 дни от живота на бебето нервната му система още е незряла и то по-слабо реагира на болка. След това е възможно да се наложи да използвате обезболяващи медикаменти при смяната на превръзките или при рани в устата, пречещи на храненето. Установено е, че внимателната и правилна грижа, подходящите дрехи, постелки и превръзки значително могат да намалят дискомфорта.

Наблюдавайте бебето, за да разберете дали има нужда от обезболяване или не. При силна болка децата пищят и се мятат,  размахват ръце и крака, дишането им е тежко и учестено.

Не всички обезболяващи са подходящи за малки бебета и не всички обезболяващи помагат при болка от рани.

Парацетамол можете да давате под формата на сироп Панадол бебе, но  не е препоръчително да се дава  повече от 5 дни последователно.  Може да се прилага след 2 месечна възраст.

Течен аналгин може да се дава едва след навършване на 3-месечна възраст.   Подходящ препарат е Хексалгин, който се дозира на капки според възрастта и килограмите на бебето. Дава се половин час преди започване на превързването.  Горчив е и е добре да е разреден с малко мляко. Дневната му доза трябва да бъде определена от педиатър .

При рани в устата можете да ползвате обезболяващите гелове за никнещи зъби, които съдържат лидокаин.

В България не се прилага обезболяване на бебета с морфин.

Обсъдете въпроса с вашия педиатър или с персонала в болницата, ако детето е прието за лечение.

 

(откъс от книгата „За родителите на бебета с булозна епидермолиза“, издадена от ДЕБРА България, автор Елена Енева, консултант д-р Ивелина Йорданова, д.м.)