Първата и главна задача на бебетата е да ядат, за да растат. Вашето бебе има нужда от хранителни вещества и за да му зарастват раните, както и за да компенсира загубата на кръв, белтъчини и други течности през тях. Но ако устичката му се разранява, храненето може да е трудно и болезнено за него.

Повечето деца успяват успешно да сучат от майките си и кърмата е нещо много ценно за тях, защото освен хранителни вещества, съдържа и антитела срещу микробите и вирусите в непосредственото обкръжение, както и естествени обезболяващи вещества.

Кърменето е най-лесния начин за често хранене на бебето. Вашето бебе може да няма сили за дълго сукане и затова да се налага да хапва по-често. Кърмата се усвоява по-бързо от адаптираното мляко и позволява по-кратки паузи между храненията.

При въпроси или проблеми свързани с кърменето се обръщайте към консултантите на Ла Лече Лига, които могат да ви посетят в дома – http://lalechebg.com/

Кърмата може да се дава изцедена, с биберон. Цеденето отнема време, но така хем виждате колко изяжда детето, хем се ползвате от предимствата на майчината кърма. Майчиното мляко не се разваля ако стои до 10 часа на стайна температура при температура на въздуха около 20-22 градуса, а може да се съхранява едно денонощие в хладилник или по-дълго време във фризер.

За повече информация – Книга за отговори на Ла Лече Лига

Ако детето не иска да суче или е на адаптирано мляко, трябва внимателно да се избере биберон с по-голяма дупка и с мек силиконов или каучуков накрайник. Пробвайте с пръсти кой биберон се мачка най-лесно, той ще е и най-лесен за сучене.

Понякога препоръчват биберонът или устничките на детето да се мажат с вазелин, за да не разранява устичката, но вазелинът може да е неприятен на вкус за бебето и то да отказва да яде. Все пак опитайте, всяко дете е с индивидуални предпочитания. Може би ще е достатъчно само да намокрите биберона отвън с преварена вода, за да не залепва към лигавиците.

Habermann feederНай-удобно за бебето е да суче или вие да му пръскате мляко в устата с Habermann feeder. (В България се внася от фирма МеделаВинаги наблюдавайте дали е преглътнало. Понякога децата държат млякото в устата си минути наред, когато дремят, или ако самото преглъщане е неприятно.

Задавянето с мляко е опасно, защото ако течност попадне в белите дробове, може да предизвика пневмония!

Струята на биберона се контролира, като следите коя от трите черти върху силиконовата част е най-отгоре и сочи към нослето на детето.

В България се продават и специални биберони на Pigeon, които завършват с мека силиконова пипета и също са подходящи за хранене на деца с ЕБ. Хаберманския биберон обаче дава по-голяма гъвкавост – дава възможност на детето да суче, ако може, дава възможност и вие да го храните с пръскане, ако не може.

Малки бебета могат да се хранят и с лъжичка. По-добре е тя да е със силиконов връх, или пластмасова, за да не го нарани случайно. Започнете с по няколко капки мляко, които изсипвате на върха на езичето. Когато детето свикне да преглъща, ще можете да увеличите и количеството мляко, което му давате с едно загребване с лъжичката. Сложете мека кърпа около вратлето, най-добре тензух, защото докато вие и бебето свикнете, ще има доста разляно и изплюто.

Когато бебето се храни с лъжичка, гледайте главата да е по-високо от тялото и следете дали преглъща. Понякога задрямалото бебе ще преглътне, ако леко го погъделичкате под брадичката или докоснете по бузките. Не го щипете!

Често се налага да се дават лекарства като Вигантол (витамин Д) или Малтофер (желязо). Обикновено се дават с лъжичка, разтворени в малко мляко в началото на храненето. Хомеопатичните лекарства се дават половин-един час  след хранене, като след приема им половин час детето не трябва да яде или пие.

Ако храненето е болезнено за детето, можете да мажете устичката с някой от обезболяващите гелове за никнене на зъбки.

Не се учудвайте, ако зъбите на вашето бебе пробият по-рано от нормалното.

 

(откъс от книгата „За родителите на бебета с булозна епидермолиза“, издадена от ДЕБРА България, автор Елена Енева, консултант д-р Ивелина Йорданова, д.м.)