Освен появата на мехури по кожата, при хората с булозна епидермолиза се появяват мехури и по вътрешните лигавици. При яденето на по-твърди или хрупкави храни често се стига до разраняване на устата. Мехурите могат да се появят при съвсем слабо триене или спонтанно. Заболяването понякога води до чувствителна лигавица, по-тесен отвор на устата, намалено отделяне на слюнка и загуба на подвижността на езика, поради срастването му към основата на устната кухина.

Хората с ЕБ често имат проблемни зъби, поради по-лошото качество на дентина и/или емайла. Ето защо зъбите са податливи на кариес.

Основната цел на грижата за зъбите е предпазването им от кариес. Бактериите, обитаващи устната кухина разграждат захарите, натрупани в зъбната плака до киселина. Киселината уврежда емайла и дентина и предизвиква кариес. За избягването му се препоръчва намален прием на захар. Хората с ЕБ обаче се нуждаят от повече калории дневно от обичайното, затова е добре храните, съдържащи захар да се приемат само по време основните хранения и да се избягва междинното ядене на сладкиши.

Миене на зъбите

Често зъбите не се мият добре или въобще не се мият, тъй като лигавицата на устата е много чувствителна, а допирът на четката – болезнен. Понякога устата не може да бъде отворена достатъчно широко, за да се достигнат добре вътрешните зъби, особено кътниците.

Упражненията за устата помагат за по-широкото й отваряне.

Зъбите трябва да се почистват с мека четка с възможно най-малка глава, която позволява достигането на всички зъби (например бебешка четка) и е достатъчно мека, за да не дразни или уврежда чувствителната лигавица. Имайте предвид, че тези четки се изтъркват доста бързо и трябва да се сменят редовно.

Може да се използва и електрическа четка. Предимството й е, че въртящата й глава почиства зъбите добре и няма нужда човек да извършва въртеливи движения с ръка.

След измиването на зъбите, устата може да се изплакне с течност за уста или с отвара от лайка или градински чай, които действат успокояващо и дезинфекциращо. Течностите за уста съдържат химикали, които действат на местата, до които четката за зъби не достига.

Посещения при зъболекар

Устната хигиена е от особена важност при децата с булозна епидермолиза. Първото посещение при зъболекар трябва да се направи още при пробиването на първия зъб. Родителите ще получат препоръки как да почистват зъбките, а детето ще има време да свикне със зъболекаря си в спокойна обстановка. Необходими са редовни посещения, за да се решават проблемите, още щом се появят. Препоръчва се извършването на професионално зъбно почистване на всеки три месеца, ако детето го понася.

Преди прегледа можете да намажете устните с крем на вазелинова основа, който да ги предпази от нараняване и да улесни достъпа до устната кухина.

Работата по зъбите на човек с ЕБ е предизвикателство за зъболекаря и може да е доста болезнено за пациента, затова в доста страни я извършват под обща упойка. Често зъболекарската грижа се извършва, докато пациентът е подготвян в болница за операция и вече е анестезиран.

Установено е, че използването на по-малки засмукващи накрайници и плоски държачи, както и щедрото омазняване, правят лечението на зъбите по-нетравмиращо за пациента. Добре е зъболекарят да има опит с лечение на хора с ЕБ. Ако живеете с ЕБ и сте доволни от грижата на вашия зъболекар, моля споделето името и телефона му и с другите пациенти.