ЕБ е заболяване, при което ежедневно се използват най-различни мазила и препарати, най-вече за:

  1. дезинфекциране и антибактериално действие
  2. подсушаване и затваряне на малки рани
  3. стимулиране образуването на нова кожа
  4. омекотяване на сухата и опъната нова кожа
  5. облекчаване на сърбеж

Всяко семейство изпробва най-различни продукти, докато намери тези, които най-добре действат на тяхното дете или близък със заболяването. Понякога крем, който е действал добре, изведнъж престава и тогава е нужно да се смени с някой друг. Антибиотичните кремове също не трябва да се ползват твърде дълго, защото микроорганизмите стават резистентни към съответната активна съставка и той спира да им действа.

В тази статия ще опишем продуктите, които са изпробвани от български семейства, както и откъде могат да се закупят. Моля, консултирайте се с медицинско лице за начина им на прилагане.

Специални благодарности на Марина, Незабравка, Христина, Мая и Венцислава, които споделиха опита си!

1. Кремове за дезинфекциране

Антибиотични кремове, препоръчани от вашия лекар. Предпазват раната от възпаляване.

Flamasine (още известен като Dermazine) – крем със съдържание на сребро. Тъй като среброто убива микробите, когато ползвате Flamasine НЯМА нужда да използвате антибиотик. Нанася се върху незалепващата превръзка. Продава се в аптеките.

Крем, направен в аптеката = Fucidin + Vit A + Lanolin + Aq. calcis + Vaselin – този крем съдържа Fucidin, който е антибиотик; витамин А и ланолин спомагат за образуването на нова кожа, а вазелинът действа омазняващо и овлажняващо. Нанася се върху незалепващата превръзка. Прави се в аптеките.

Cristacide – Щипе. Дезинфекцира добре. Може да се ползва при рани, които вече са на ден-два, за да не щипе толкова. Купува се от Италия.

Neomercurocromo – лекари, които са работили в Африка преди години и са го прилагали там твърдят, че предпазва от всякакви инфекции. Щипе. Намалява изтичането на лимфа от раната и я подсушава. Купува се от Италия.

2. Кремове за подсушаване и затваряне на малки рани

Всички кремове, съдържащи цинк, имат подсушаващо действие. Могат да се ползват върху сравнително мънички сълзящи рани – с диаметър под 1 см. Много бързо ги подсушават и спомагат за образуване на коричка. Такива кремове са:

  • Здраве,
  • Бебешките кремове против подсичане – Бочко, Bepanthen и други
  • Бял крем „Рачев“ – изключително ефикасен, нанася се веднъж дневно. Има силен противовъзпалителен ефект. Спомага за зарастване без белези. Поръчва се от производителя в Габрово по телефона – 0896 110 486 за София и 066/800 230 за поръчки от страната.

3. Кремове, стимулиращи образуването на нова кожа

Използват се, когато раната вече е затворена, но кожата, която я покрива още е по-тъмно розова от нормалното.

Post-Neprol е много добър крем, разработен в БАН – представлява 100 г хидрофилен гел, съдържащ 5 г частично хидролизиран говежди колаген, стерилизиран с гама-облъчване и 0.5% цинков окис и помощни в-ва. Използва се след като раната се затвори и изсъхне (вече не пуска лимфа), защото помага за изграждането на повърхностния защитен слой на кожата.

Костинбродски крем за изгаряния – традиционна рецепта, спомага за намаляване на белезите. Продава се в Костинброд, от наследниците на известна баба-лечителка.

Vitassin – крем, съдържащ  пчелен мед. Спомага за зарастването без белези. Медът има и противомикробно въздействие. Продава се в аптеките.

Цикатридина – подсушава секрецията от раната и спомага за по-бързото зарастване. Продава се в аптеките.

 

 

 

Терезиенойл – масло за рани. Ускорява регенерацията на кожата, успокоява сърбежа, намалява болката. Маслото хидратира тъканите, действа антисептично. Продава се в аптеките.

First Aid Ointment Skin Protectant – съдържа Ланолин, вит А и Д. Купува се от САЩ.

Actovegin – върху открити рани се ползва Actovegin гел, когато почнат да зарастват се ползва Actovegin крем, а след зарастване – Actovegin маз. Продава се в аптеките.

Solcoseryl – прилага се както Актовегин. Продава се в аптеките.

4. Кремове за омекотяване на сухата и опъната нова кожа

Вазелинови кремове с невен – продават се в аптеките и магазините за козметика.

Eudermol – някой от по-мазните варианти. Продава се в аптеките и магазините за козметика.

Aquaphor – вазелинов крем против изгаряния. Купува се от САЩ.

Linola Fett – продава се в аптеките.

Всякакви други мазни кремове.