Когато малкото човече с ЕБ започне да пълзи родителите му се радват, че вече става голямо, но и се тревожат – как да предпазят коленете и дланите от образуване на рани? Марина Антониева, майка на 2-годишната Яна, споделя своя опит. Моделът на снимките е, разбира се, чаровната Яна.

Основните проблеми при предпазването на коленцата са:

  • какъв мек материал да се използва
  • как да се прикрепи върху става, която непрекъснато е в движение.

Трябва хем да е достатъчно здраво захванато, за да не се плъзга, хем не бива да стяга твърде много, за да не нарани кожата отдолу.

Марина използва Lyofoam Max, закупен от фирма Pro health, откъдето се купуват Мепител и Мепилекс.

Nakolenki300x225

Наколенките на Яна

Тя поставя марличка или чорапогащник върху кожата, отгоре оформя правоъгълник от Лиофоум и го прикрепя с тубуларен бинт към крачето. Няма проблем Лиофоум-ът да е в пряк допир с кожата. Той е нежен като дунапрен и не лепне.

Nakolenkaotstrani300x225

Наколенката, погледната отстрани

По-евтин вариант за захващане на наколенките са отрязани ивици от чорапогащник – като се изрежат гащите и стъпалата, се образуват тръбни ивици, които могат да се ползват за закрепване върху крайниците. Отрязаните гащи стават за закрепване на превръзки върху торса.

DSCF4141-e1357502559586-300x224

Яна с превързани коленца и торс

За ръчичките Марина използва ръкавички без пръсти, от които е много доволна – с ликра отгоре, възглавнички отдолу, дупки за проветрение и се разтягат в основата на палеца.

small_E-CG270K

Детски ръкавици без пръсти Exustar

Щракнете на снимката, за да отидете на сайта, където се продават ръкавичките.

Ако имате допълнителни въпроси, Марина ще се радва да сподели с Вас своя опит.