С дрешките също започнете внимателно, с течение на времето ще видите какво понася и какво не на детето ви.

Избирайте дрешки от мек памук, обръщайте внимание как са направени вътрешните шевове – ако са твърди и стърчащи, обличайте дрешката обърната наопаки. Ако не са – отначало пак я обличайте наопаки, докато се убедите какво е подходящо за вашето дете. Избирайте по-широки дрешки, или поне с по-широки ръкавчета, за да вкарвате ръчичките лесно в тях, без много триене.

Изрежете всички етикети от дрешките, възможно най-близо до шева, където са захванати.

Забравете ританките с ластик. Ластикът на кръста образува ръб, който може да нарани детето ви. Започнете с цели гащеризончета. Най-удобни са тези, които имат копчета отпред и по дължината на двата крачола. Никое бебе не обича да го преобличат, а децата с ЕБ може и да пострадат от триенето при преобличане, затова е важно да ползвате лесно за слагане облекло. Не купувайте дрешки с копчета или шевове на гърба. Гърбът трябва да е напълно гладък, за да не нарани бебето.

За малките бебета до 3 месеца не взимайте дрешки, които се обличат през главата. Най-удобни са тези, които се закопчават отпред.

Когато детето почне да се претъркалва или да лежи по коремче му обличайте боди, което е с прихлупване на раменете и няма копчета на корема. Случвало се е през лятото копче отпред на дрешката да направи рана в гърдичките на бебето.

Внимателно с апликациите – повечето от тях имат подлепващ материал от вътрешната страна на дрешката, който може да е твърд. За най-малките бебета купувайте дрехи без такива украси, най-важното е да им е удобно.

Внимавайте и с яките и биетата около вратлето – най-добре бебешките гащеризони да са без яка или качулка.

Смело изрязвайте стегнати биета на ръкавите, или всичко друго, което смятате, че може да нарани детето ви. Здравето му е по-важно от модерния външен вид. Предупредете всички свои близки и приятели, които искат да му правят подаръци какви са подходящите дрешки.

Внимавайте, когато детето е голичко! От триенето на размаханите ръчички и крачета, то може самичко да се нарани. Дори и никога да не се е случвало, имайте едно наум при горещо и влажно време, тогава кожата е по-ранима.

Гладете дрешките, вашето дете има нужда от максимална защита от микроби.

Шапки – избирайте мекички и прости модели с минимален брой шевове. Старайте се да няма шевове, върху които бебето да лежи. Внимавайте някой ръб на шапката да не се трие в ушите и да ги нарани.

 

(откъс от книгата „За родителите на бебета с булозна епидермолиза“, издадена от ДЕБРА България, автор Елена Енева, консултант д-р Ивелина Йорданова, д.м.)