Не бързайте да къпете изцяло новороденото, преди да придобиете представа колко може да понесе кожата му. Опитайте се отначало да измивате много внимателно отделни части от тялото му с влажeн памучен тампон, натопен във вода с температура за къпане.

Водата за къпане може да бъде малко по-хладна от препоръчваната за бебета, за да не се образуват нови рани от горещината.

Подложете бебешки шезлонг за ваничка или нагъната хавлиена кърпа на дъното на коритцето, за да не се хлъзга или търка бебето.

Какво може да използвате за къпане:

  • вода с разтворен бебешки сапун в нея, ако има само няколко малки по площ рани;
  • разтвор на лайка или жълт кантарион; слънчева вода с накиснати орехови листа в нея – отново при няколко малки по площ рани;
  • разтвор на тетра (смрадлика) – купува се от аптеки или билкови аптеки, сварява се концентриран разтвор, който после се разхлажда с вода от чешмата, до подходяща за къпане температура. Тетрата има антимикробно действие и спомага за зарастването на раните. Инструкциите за сваряването обикновено са  написани на опаковката;
  • Браунол – това е разтвор на йод, който се продава в аптеките. Пригответе водата за къпане и налейте в нея браунол, докато получите бледокафяв оттенък. Вода с разтворен в нея браунол можете да използвате за предварително накисване на превръзките или намокряне на отделни крайници. Ако кожата на детето е предимно здрава, изберете някой от горните варианти;

Подсушавайте бебето с потупване, а не с търкане. Добре е да подложите мека тензухена пелена върху хавлиената кърпа. Ако детето има рани, побързайте да ги превържете, преди да са залепнали за хавлията. Някои рани болят повече, когато изсъхнат на въздуха без превръзка.

 

(откъс от книгата „За родителите на бебета с булозна епидермолиза“, издадена от ДЕБРА България, автор Елена Енева, консултант д-р Ивелина Йорданова, д.м.)