Малкият Антон, чиято история някои от нас следиха, снощи си е отишъл от този свят.

Антон е роден в Москва на 16 януари 2010 от сурогатна бременност, заедно със свой брат-близнак. След раждането забелязват, че нещо не е наред с Антон, но другото бебе е здраво. Биологичните родители взимат здравия близнак у дома и оставят в дом „пеперуденото“ дете.

Американското семейство Делгадо научава за него през февруари 2011. Той е роден на същата дата като сина им и те решават да го осиновят. За целта трябва да съберат 40 000 долара. Година по-късно, с много подкрепа от различни организации и частни лица сумата е набрана и малкият руснак пристига при своите нови, любящи родители в Тексас.

Семейството на Антон решава да го включи в експерименталното лечение чрез трансплантиране на стволови клетки, което се провежда в Университета на Минесота от 2009 насам. На 26 март 2015 той получава донорски клетки, които трябва да направят кожата му здрава.

Трансплантацията е опасна процедура, защото е свързана с пълното унищожаване на имунната система на пациента. Кожата на Антон показва подобрение още седмица след трансплантацията, но по-късно детето развива множество усложнения.

Огромна фейсбук-общност следеше историята на Антон и му даваше своята подкрепа. За съжаление, медицината все още не предлага лечение за булозната епидермолиза. Около 30% от децата, участвали в експерименталното лечение почиват от усложнения в резултат на трансплантацията.

Почивай в мир, малък Антоне, българската ЕБ общност също ще те помни!